Plans narratius

Els plans narratius tenen un format idoni per a mostrar les accions dels personatges, ja que la càmera es troba prou a prop per a fer ressaltar els seus moviments. Mentre que els plans descriptius s’utilitzen per a situar, els plans narratius s’utilitzen per a desenvolupar el fil de l’acció.
Pertanyen a aquesta categoria el pla sencer, el pla americà i els plans mitjans. Encara que bàsicament narratius, els plans mitjans poden presentar també valors descriptius o dramàtics. A continuació es descriuen breument.

1) Pla sencer (PS). És un pla similar al pla de conjunt, però ja es troba al límit de començar a tallar la figura humana. El personatge es troba encaixat entre els límits superior i inferior del quadre. És a la frontera entre els plans descriptius i els narratius. Si bé la figura hi apareix completa, el pla s’utilitza ja amb un valor narratiu.

2) Pla americà (PA). En el quadre apareixen des dels genolls fins al cap del personatge. Es tracta d’un enquadrament poc pictòric o fotogràfic i en canvi genuïnament cinematogràfic. Prové de l’exigència del western de mostrar simultàniament la cara del pistoler i la seva destresa a desenfundar i disparar. El pla americà representa una intersecció entre l’escenari i la visualització de l’acció. Pot mostrar les accions físiques dels personatges, però les expressions facials també hi són prou visibles.

3) Pla mitjà (PM). Presenta la persona de mig cos amb la figura tallada per la cintura. En la progressiva aproximació de la càmera al personatge, al llarg dels plans descrits, es potencien els valors descriptius del pla a mesura que aquest es tanca sobre la cara del personatge. En el pla mitjà conviuen encara valors narratius i expressius, ja que s’hi mostren les reaccions del personatge en la seva interacció amb l’ambient.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s